- Според последното проучване на Сова Харис по поръчка на Dir.bg

...
- Според последното проучване на Сова Харис по поръчка на Dir.bg
Коментари Харесай

Васил Тончев пред Dir.bg: Списъкът с министри беше лакмус за ПП-ДБ да проучат обстановката

- Според последното изследване на " Сова Харис " по поръчка на Dir.bg хората желаят поравно кабинет с първия мандат и съвсем толкоз са процентите на тези, които избират нови избори, а много по-малко са тези, които държат на държавно управление с третия мандат. Тогава какво излиза - настройките на гласоподавателите влизат в несъгласие с дейностите на политиците ли?

- Не мисля, че има такова разминаване. Все отново гласоподавателите имат и някаква здрава логичност. Исканията им са на база на това, което мислят, че е най-вероятно да се случи и че е най-естественото да се случи. Според мен здравият разсъдък тук е водещ, а той е или да се направи държавно управление с първия мандат, или другата възможност, в случай че това не стане, да се отиде на избори. 

- Но хората избират даже избори пред втория мандат?

- Съвсем обикновено е, това са резултатите от изборите, това е демократичната процедура.

- Какво цели ПП-ДБ с приключването на неофициалния лист от министерски имена преди края на поставения от ГЕРБ период неделя?

- Мисля, че това беше лакмус, с който да проучат ситуацията - до каква степен това може да се одобри от публичното мнение, преди всичко, и най-много от техните гласоподаватели, като ход. И въпреки това - до каква степен може да се одобри пък от възможните им сътрудници, а те са им и съперници - ГЕРБ-СДС.

- Изтеклите имена ще взривят ли договарянията?

- То просто няма и да се стигне до договаряния по този метод. Не може толкоз мощно обагрен политически състав да застане отпред в едно държавно управление, което е съдружно, а не е партийно на ПП-ДБ.

- До момента видяхме, че разговорът въпреки всичко се получи. Дали това е умишлено търсене на радикализация от тяхна страна?

- Пак споделям - пробват ситуацията. Диалогът потръгна по нужда, защото и двете страни желаят да създадат всичко допустимо да стане по този начин, че в случай че се отиде на избори, да не се окаже, че те са виновни за това и че те са провалили опциите да се направи постоянно държавно управление. И отсам стартира разговорът и цялата тази игра, на която ставаме очевидци. Но мисля, че с цел да се получи нещо, фактически двете страни би трябвало да създадат доста огромни отстъпки. От това, което следим до момента, мисля, че Борисов е подготвен на тези отстъпки и откровено върви към този вид, защото това му дава някаква визия за бъдеще. И несъмнено, това ще бъде потребно и за страната.

В случая той се държи като водач. От една страна постанова водачеството си вътре в своята партия, а я постанова и в по-широки кръгове в обществото, тъй като в този миг би трябвало да се направи постоянен кабинет.

- Борисов ли е водачът на договарянията?

- Да, несъмнено. Той е този, който дава някакъв звук. Но ПП-ДБ са в доста сложна обстановка да се измъкнат, тъй като някак си хем си втори, хем пък да имаш искания напълно да реализираш своята визия за политика и за развиване на страната - това е много слаба позиция, много нелогична. 

- Както сподели президентът - времевият прозорец изтича. Въпреки че Радев даде време на партиите да се схванат, въпреки всичко той не може да ги чака безпределно. Ако, както чухме като първична реакция откъм ГЕРБ, че за тях този министерски състав на ПП-ДБ е извънредно недопустим, може ли да чакаме при започване на идната седмица при връчването на първия мандат Борисов да показа на президента напълно собствен кабинет, пък било то експертен или политически?

- Ако се провалят опциите за договаряния, евентуално да. Макар че това не е разновидността, към който ГЕРБ-СДС се стремят. Това е, да кажем, План Б.

- Дали обаче останалите партии в Народното събрание ще поддържат подобен кабинет на ГЕРБ?

- О, тези, които бъдат поканени - несъмнено!

- Въпреки че те наподобяват афектирани от обстоятелството, че първите две политически сили ги неглижират и не беседват с тях.

- Естествено, че ще бъдат недоволни - те губят шансове да влязат в изпълнителната власт. Но в случай че ги поканят и се сътвори такава опция да вземат участие в болшинство и в ръководството, не се съмнявайте, че даже и да не го кажат гласно и обществено, ще бъдат доста удовлетворени и ще работят старателно за това.

- А в случай че подобен кабинет, препоръчан от ГЕРБ и подсилен от останалите, без ПП-ДБ, жертван ли е неговият живот?

- Мисля, че това ще затвърди съществуващото разделяне в страната, което не е положителното. Нещо, което Борисов го вижда и не го желае. Това ще предопредели някакъв по-къс небосвод на такова държавно управление. При всички случаи подобен кабинет ще бъде формиран по този начин, че ще прескочи локалните избори. Най-вероятно хоризонтът му ще е за към година. 

- Говорим за кабинетът от План Б - ГЕРБ с другите в Народното събрание без ПП-ДБ, нали по този начин?

- Да. 

- Коментира се и екзотичната концепция Народното събрание да поработи няколко месеца, с цел да одобри бюджета и значимите закони, до момента в който на власт е служебното държавно управление. Това реалистично ли е?

- Това към този момент е в прерогативите на президента да дефинира периодите. Но мисля, че във всички случаи той ще направи по този начин, че в случай че има последващи парламентарни избори, те да предхождат, а да не съответстват с локалните избори. Това към този момент е въпрос на политическа логичност и не на партийни ползи.

- А като заговорихме към този момент за избори, с днешна дата оповестеното изследване на " Сова Харис " в Dir.bg демонстрира, че процентът на хората, които не желаят да гласоподават, пораства - 11 на 100 от отишлите до урните предишния път в този момент се заричат да вървят за гъби, а единствено 5,8 на 100 от тези 60% негласували пък са се стимулирали този път да упражнят вота си. Кое е това, което може да спре растящия нихилизъм у гласоподавателите?

- Винаги е един и същи факторът - вярата, че ще се конструира ръководство, което ще докара до стабилизиране на ситуацията в страната и до възстановяване на изискванията за живот. В момента целият този спектакъл, който се разиграва, очевидно, че води в противоположна посока.

- Ако погледнем на протичащото се през последните три години от височината на дрон, какво виждаме?

- Хаос. Виждаме една разграничена нация, която не може да потегли в посока, в която да се развива добре и сполучливо.

- Кой е отговорен за това?

- Много комплициран въпрос. Това е въпрос, в случай че щете, на политическа просвета на хората. Ако щете, на действие на държавните и публичните институции, базата, върху която се крепи цялото общество - да се стартира отсам и да се свърши до политическия хайлайф, който не може да откри и да даде правилните отговори на това какво би трябвало да се направи. 

- А въпросът за евентуалния провинен за тази политическа рецесия на едни възможни нови избори - той ли минира в този момент бързата сглобка на кабинет?

- Едно е партийните ползи и по какъв начин нещата наподобяват от позиция на партийната логичност по какъв начин една партия да печели повече пространство и по-голяма поддръжка, друго са националните ползи. И тук имаме разминаване сред партийни ползи и национални ползи. И не можем да съставим такова болшинство, което да ни тласне към това да решаваме националните ползи. В тази конюнктура изключвам президента, който стои настрана и стои добре в неговата позиция. Но от партийните водачи мисля, че Борисов е индивидът, който в най-голяма степен си дава сметка за тези неща и се пробва да направи някаква сглобка, която да бъде националноотговорна. 

- Но може би и той въпреки всичко има някаква алена линия?

- Разбира се, Борисов не може да отиде оттатък здравия разсъдък, тъй като това към този момент неговите гласоподаватели ще считат за недопустимо. 

- Оптимист ли сте, че ще избегнем изборите този път?

- Не бих се определил като оптимист. Мисля, че има някаква доста дребна опция, само че това не може да се назова оптимизъм.

- С други думи, за Вас чашата е на половина празна, а не на половина цялостна?

- И това не мисля, че е точното определение. Чашата си е покрила дъното. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР